دیجیتال مارکتینگ چیست؟ + دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار های جدید
1 تیر 1401 1401-11-03 13:12دیجیتال مارکتینگ چیست؟ + دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار های جدید
دیجیتال مارکتینگ چیست؟ + دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار های جدید
حضور میلیاردها کاربر در شبکه های اجتماعی و استفاده مکرر آنها از انواع شیوه ها برای تعامل و برقراری ارتباط با دنیای دیجیتال باعث شده تا در این حوزه و در عصر حاضر، مشاغل گوناگونی در این خصوص به وجود آمده و روز به روز رقابت در ارائه سرویس های مختلف توسط آنها، افزایش یابد. در این خصوص، همه روزه با عناوینی مانند دیجیتال مارکتینگ، دیجیتال مارکتر، مفاهیم سئو، آژانس دیجیتال مارکتینگ و گزینه هایی از این دست مواجه می شویم. شاید بتوان گفت که این بخش از بازار به قدری گسترده است که روزی نیست تا توسط شرکت های مرتبط و افراد صاحب نظر در این زمینه، تکنیک های جدیدی در این خصوص ارائه نشده و مباحث آموزشی مدرنی، در نظر گرفته نشود. البته مانند هر حوزه و شغل دیگری، این بخش از دنیای دیجیتال نیز از مفاهیم کلی و پایه ای سود می برد. تیم آلند مدیا در نظر دارد که در وهله اول، این بیزینس را توضیح دهد و برای این کار، با این پرسش شروع می کنیم که دیجیتال مارکتینگ چیست؟ پس از پاسخ به این مورد، می توان از اهمیت دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید و جزئیات مربوط به آن صحبت کرد.
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی اینترنتی چیست؟
دیجیتال مارکتینگ را به صورت خیلی ساده می توان اینگونه تعریف کرد: ترویج، پیشبرد، تبلیغ و ارائه محصولات و سرویس های گوناگون از طریق شیوه ها و کانال های دیجیتال. این کانال ها می توانند موارد متعددی را شامل شوند که در این خصوص، گزینه هایی مانند سئو، شبکه های اجتماعی، ایمیل و اپلیکیشن های موبایلی، اصلی ترین و مهمترین ابزارها و بخش های دیجیتال مارکتینگ محسوب می شوند.
در خصوص پروسه دیجیتال مارکتینگ، به صورت معمول یک آژانس دیجیتال مارکتینگ، مسوولیت پروژه انجام درخواست ها و نیازهای کارفرما را بر عهده می گیرد. البته در این خصوص و برای برندهای کوچک با حجم کار پایین، یک مشاور دیجیتال مارکتینگ نیز می تواند تا حدود قابل توجهی، استراتژی های مربوطه را اجرا نماید. اما در یک پکیج کلی، برندها به مشاوره راه اندازی کسب و کار دیجیتال و یا طراحی وب سایت، نیاز مبرم دارند. زیرا موارد عنوان شده، به عنوان تجهیزات و سلاح دیجیتال برند در دنیای پر رقابت امروز شناخته می شوند.
حرفه دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید، یک هدف مهم را دنبال می کند: بدین صورت که با استفاده از چندین استراتژی مختلف، تلاش در جذب مخاطب کرده تا وی را در آینده به مشتری بالقوه و در نهایت بالفعل تبدیل کند. هدف این پروسه، خرید کالا و یا استفاده از سرویس مربوطه توسط مشتری بوده که به افزایش درآمد و سودآوری برند و یا کمپانی مربوطه می انجامد.
یک نکته مهم در خصوص حضور دیجیتال مارکتینگ در بیزینس های جدید این است که این حوزه مشتری را فراموش نمی کند. بدین صورت که با ارتباط مستمر و دائمی با وی، برند و مشتری همواره با یکدیگر در ارتباط بوده و از حال هم با خبر هستند تا هم بتوان خریدار را به سطح مشتری وفادار ارتقا داد و هم اینکه برند و سرویس مربوطه، در ذهن فرد به عنوان یک ایده آل در نظر گرفته شده و گزینه تبلیغات و ترویج محصول و برند هم از سمت مشتری صورت بگیرد.
اهمیت دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید
جالب است بدانید که برندها و کسب و کارهایی که برای ترویج محصولات و سرویس های خود، میلیون ها دلار جهت تبلیغات بیلبوردی هزینه کرده بودند، در حال حاضر این پروسه را به شیوه آنلاین انجام می دهند. اما چرا برندها و بیزینس ها به تبلیغات دیجیتال روی می آورند؟
پاسخ کاملاً واضح است: همان طور که محصولات ما به سمت دیجیتال شدن پیشرفت کرده اند، تبلیغات مربوطه نیز باید همین رویه را دنبال کرده تا با برندها و کسب و کارها هماهنگ باشند. به عنوان مثال، زمانی خودروها فقط بنزینی یا دیزلی بودند، اما اکنون برندهای جدید و قدیمی، به سمت تولید مدل های هیبریدی و الکتریکی رفته اند. بنابراین، نوع و سبک تبلیغات آنها نیز باید با محصولات جدید کمپانی ها، یکسان و یکسو باشد.
یک مورد مهم در خصوص میزان اهمیت دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارها نباید فراموش شود و آن اینکه، در فضای مجازی، نزدیک به 5 میلیارد نفر کاربر آنلاین وجود دارد و تعداد قابل توجهی از آنها، خریدهای خود را با استفاده از شیوه آنلاین انجام می دهند. این بدان معنی است که کاربران فضای مجازی، همیشه و همواره از تلفن های همراه هوشمند بهره می برند. بنابراین، تبلیغات باید در فضای آنلاین دیده شود تا یک بیلبورد در جاده و اتوبان.
این روزها، شاهد تغییر سبک تبلیغات کسب و کارها از نمونه های سنتی به گزینه های مدرن و دیجیتال هستیم. زیرا برندها نمی خواهند که پس از مدتی با از دست دادن مشتریان خود، از صحنه رقابت حذف شده و در نهایت به یک برند مرده و ورشکسته تبدیل شوند. در اینجا است که اهمیت دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید مشخص می شود.
البته وقتی می گوییم بیزینس های جدید، منظور این نیست که برندهای قدیمی و یا سنتی نمی توانند از گزینه دیجیتال مارکتنیگ سود ببرند. این حوزه، متعلق به هر کسب و کاری است که مایل است با پیشرفت در تبلیغات و بهتر و دیده شدن به صورت حرفه ای و مناسب، به جذب مشتری و در نهایت کسب درآمد و سودآوری بپردازد.
اگر یک فروشگاه محلی کوچک تصور کند که چون در محل جذاب و پرترددی واقع نشده، پس بهتر است به حوزه دیجیتال وارد نشود. اما اشتباه می کند، زیرا آمارهای گوگل نشان می دهد که 88 درصد از افرادیکه برای پیدا کردن فروشگاهی در منطقه محل سکونت خود، از طریق تلفن همراه هوشمند، جستجویی انجام داده اند، هفته آینده به آن فروشگاه مراجعه کرده اند. بنابراین، اگر آنلاین نباشید، ترافیک کاربران را هم از دست خواهید داد. اما قبل از هر موردی، همسو کردن و شیوه استفاده از دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار خود را باید دانسته و سپس آن را به کار ببندید.
تاریخچه و پیشینه دیجیتال مارکتینگ
مانند هر بیزینس و حوزه دیگری، دیجیتال مارکتینگ نیز در زمان مشخصی به دنیای ما راه پیدا کرده است. اهمیت دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای مختلف، از اوایل هزاره سوم محبوب شده و مورد توجه بیزینس ها و برندهای مختلف قرار گرفت، اما جالب است بدانید که حدود 100 سال پیش بود که این دنیای دیجیتال، متولّد شد.
شخصی به نام گولیلمو مارکونی (Guglielmo Marconi) که به عنوان مخترع رادیو شناخته می شود، این وسیله را در سال 1874 اختراع کرد. مدت کوتاهی پس از آن، مورس هم اختراع شد. مارکونی پس از آن و به مدت 10 سال، پروسه فروش رادیو را انجام داد و پس از آن متوجه شد که بازاریابی و فروش محصولات از طریق اعلام رادیویی، امکان پذیر است. برای همین، جهت اجرای یک برنامه اپرا، تبلیغات انجام شد که هر فردی که رادیو داشته باشد، می تواند آن را گوش کند. بنابراین، دیجیتال مارکتینگ در آن زمان متولّد شد.
دیجیتال مارکتینگ در حوزه آنلاین
دیجیتال مارکتینگ، در دو حوزه آنلاین و آفلاین حضور دارد. وقتی از میزان اهمیت دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید صحبت می کنیم، حوزه آنلاین نقش پر رنگی داشته و می توان بخش های ذیل را برای آن در نظر گرفت:
-
بهینه سازی موتور جستجو (SEO)
-
بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)
-
بازاریابی محتوا (Content Marketing)
-
سوشال مدیا مارکتینگ (Social Media Marketing)
-
تبلیغات کلیکی (Pay-Per-Click Advertising)
-
همکاری در فروش یا افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing)
-
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
از سوی دیگر، تعداد 5 گروهبندی اصلی در دیجیتال مارکتینگ وجود دارد که عبارتند از:
- بازاریابی ارتفا یافته آفلاین (Enhanced Offline Marketing)
- بازاریابی رادیویی (Radio Marketing)
- بازاریابی تلویزیونی (Television Marketing)
- بازاریابی تلفنی (Telephone Marketing)
- کیو آر کد (QR Code)
یکی از گزینه های پر اهمیت دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید، بازاریابی ارتفا یافته آفلاین است. این شیوه، به صورت آفلاین انجام می شود، اما در این خصوص از ابزارهای الکترونیکی استفاده می کند. به عنوان مثال، اگر یک کافه برای منوی خود و سفارش مشتریان، از تبلت استفاده کند، آن کافه یک شیوه ارتقا یافته آفلاین ایجاد کرده است. این شیوه برای چندین دهه توسط جهت ترویج بازاریابی محصولات خود، از رسانه دیجیتال استفاده می کنند.
یکی دیگر از مثال های مهم در خصوص بازاریابی ارتقا یافته آفلاین، حضور بیلبوردهایی در میادین و مناطق پرتردد شهرهای بزرگ است. در این شیوه تبلیغ، از بیلبوردهایی تماماً الکترونیکی به همراه LED های بزرگ و نورانی استفاده می شود. بیلبورد به تنهایی می تواند با تکیه بر گزینه های نورانی و پرهیجان، حواس بسیاری از عابرین و رانندگان را به سمت خود جلب کند.
مورد بعدی، بازاریابی رادیویی است که در بخش تاریخچه دیجیتال مارکتینگ و ایده آقای مارکونی، مخترع رادیو، آن را توضیح دادیم. تعداد کاربران رادیو و هزینه تبلیغاتی که در این رسانه انجام می شود، میزان اهمیت استفاده و محبوبیت آن را در بین کاربران به خوبی مشخص کرده است.
روش بازاریابی تلویزیونی، بی شک بیش از نیم قرن است که برای تبلیغات محصولات و سرویس های مختلف، توسط برندها و بیزینس های گوناگون انجام می شود. حوزه و اندازه این سبک بازاریابی، بسیار گسترده و وسیع است. البته این طور به نظر می رسد که با توجه به حضور موارد آنلاین و دیجیتالی مانند سرویس های نتفلیکس (Netflix) و آمازون پرایم (Amazon Prime)، تلویزیون سنتی تا حدی به دست فراموش سپرده شده است.
دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید، به صورت دیگری هم حضور دائم و پر رنگی دارد که نام آن بازاریابی تلفنی است که در این حوزه، وسیع ترین و بزرگترین شیوه بازاریابی محسوب می شود. البته که این روش، نقاط ضعف متعددی هم دارد.
در نهایت، به شیوه کیو آر کد (QR Code) می رسیم که با استفاده از آن، افراد به تبلیغات، منو، ویدیو و حتی دیگر شیوه های آفلاین بازاریابی، متصل می شوند. برای انجام این اتصال، کاربر قبلاً باید نرم افزار اسکن کیو آر کد را بر روی تلفن همراه هوشمند خود نصب می کرد، اما اکنون برای اسکن کد مربوطه، دوربین موبایل کفایت می کند.
دیجیتال مارکتینگ چگونه برای یک بیزینس کاربرد دارد؟
این روزها حضور دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید، گزینه ای ضروری و مهم به شمار می رود. هر برند و بیزینسی می تواند وب سایت و پیج اینستاگرام داشته باشد، اما این مورد، کافی نیست. بلکه با توجه به گزینه هایی که شرحشان رفت، فضای دیجیتال برند باید همیشه به روز باشد. برندها می توانند با سود بردن از آژانس دیجیتال مارکتینگ حرفه ای که در تمامی مراحل آنها را حمایت می کنند، پروژه ای خوب و قابل قبولی را در زمینه دیجیتال مارکتینگ، اجرا شده و استراتژی های مد نظر هم با توجه به نیاز و اهداف برندها، پیاده سازی گردد.
یکی از مواردیکه هر برند باید به خوبی رعایت کرده و به آن توجه داشته باشد، استفاده مداوم و مستمر از آژانس دیجیتال مارکتینگ و یا یک دیجیتال مارکتر حرفه ای است. یعنی نباید پس از راه اندازی اپلیکیشن، طراحی وب سایت و یا انجام بهینه سازی های موتور جستجو، آژانس و کارفرما یکدیگر را فراموش کنند. بلکه یک برند، همیشه برای پیشرفت برند، برخورداری از جایگاه مناسب در بین رقبا و در نهایت سودآوری و کسب درآمد، به پیاده سازی استراتژی های جدید و در نظر گرفتن اهداف متفاوت، نیاز مبرم دارد.
جمع بندی
نقش دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای جدید، چند سالی است که به شدت پر رنگ شده و برندهایی که می خواهند در رقابت دنیای بیزینس امروزی، به سطح مطلوبی از موفقیت رسیده و همیشه در حال پیشرفت و تحوّل باشند، استفاده از استراتژی های دیجیتال مارکتینگ، گزینه ای ضروری محسوب می شود. دیجیتال مارکتینگ، شاخه ها و گزینه های مختلفی را در اختیار برندها قرار می دهد که در این زمینه بهتر است هر کسب و کاری، از مشاوره و تجربیات یک آژانس دیجیتال مارکتینگ حرفه ای سود ببرد. این مطلب، توسط تیم آکادمی تولید محتوای آلند مدیا تهیه شده است. برای دریافت مشاوره در زمینه پیشبرد اهداف سازمانی خود، با مشاورین آلند مدیا در ارتباط باشید.