بازاریابی چیست؟+معرفی انواع بازاریابی
16 اسفند 1400 1401-11-05 8:57بازاریابی چیست؟+معرفی انواع بازاریابی
بازاریابی چیست؟+معرفی انواع بازاریابی
تعریف بازاریابی و انواع آن
بازاریابی به فعالیت هایی اطلاق می شود که یک شرکت برای ترویج خرید یا فروش یک محصول یا خدمات انجام می دهد. مارکتینگ شامل تبلیغات، فروش و ارائه محصولات به مصرف کنندگان یا سایر مشاغل است. تیم عارفه پناهی در این مقاله به توضیح بازاریابی و انواع آن از جمله بازاریابی شبکه، تلفنی، اینترنتی، دیجیتال، عصبی و چریکی میپردازد.
برخی از بازاریابی ها توسط شرکتهای وابسته، به نمایندگی از یک شرکت انجام می شود. بازاریابهایی که در بخش مارکتینگ و تبلیغات یک شرکت کار می کنند به دنبال جلب توجه بالقوه مخاطبان از طریق تبلیغات هستند. تبلیغات برای مخاطبان هدف انجام میگیرید و ممکن است شامل تأیید افراد مشهور، عبارات یا شعارهای جذاب، بسته بندی های به یاد ماندنی یا طرح های گرافیکی باشد.
درک بازاریابی
بازاریابی به عنوان یک حرفه شامل تمام اقداماتی است که یک شرکت برای جذب مشتریان و حفظ روابط با آنها انجام میدهد. شبکهسازی با مشتریان قبلی نیز بخشی از کار است و ممکن است شامل نوشتن ایمیلهای تشکر، برگشت سریع تماسها و ایمیلها و ملاقات با مشتریان برای صرف قهوه یا صرف غذا باشد.
در ابتدایی ترین سطح، مارکتینگ به دنبال وصل کردن محصولات و خدمات یک شرکت به مشتریانی است که می خواهند به آن محصولات دسترسی داشته باشند که این در نهایت منجر به سوددهی میشود.
بازاریابی شبکه چیست؟
بازاریابی شبکه ای یک روش تجاری است که در آن یک کسب و کار به توزیع کنندگان خود به ازای هر شخصی که وارد تجارت میشود، پاداش می دهد. طرح درآمدی بر اساس تعداد توزیع کنندگان وارد شده به کسب و کار است. هر چه توزیع کننده های بیشتری توسط یک فرد به این کار دعوت شود، حقوق بیشتری دریافت میکند.
در مورد بازاریابی شبکه صحبت های زیادی وجود دارد. مردم از همه اقشار جامعه به این فرصت فروش منحصر به فرد جذب می شوند. قطعا مشاغل خردهفروشی که در آن درآمد صرفاً بر اساس تعداد مواردی است که به فروش میرسد، بسیار پرطرفدارند اما در مقابل، جذابیت یک تجارت بازاریابی شبکه بر اساس برنامه های درآمدی نیست، بلکه بر اساس جذب توزیع کنندگان جدید است و افراد برای تلاش جهت استخدام دیگران، پاداش دریافت می کنند.
ساختار مدل کسب و کار Network Marketing چگونه شکل می گیرد؟
خوب، فقط به یک هرم فکر کنید. در بالا توزیع کنندگان برتر هستند. وسط توزیع کنندگان سطح متوسط هستند و در پایین توزیع کنندگان سطح پایین هستند.
در یک هرم، یک توزیعکننده میتواند تنها با ارتقای بالاتر در هرم، بیشتر از دیگری درآمد کسب کند. اکنون، وقتی مردم به نحوه شکلگیری کارها در صنعت بازاریابی شبکه فکر میکنند، اغلب به یک شرکت فروش با هزاران توزیعکننده فکر میکنند که رهبر در راس آن چکهای هنگفتی به دست میآورد اما واقعیت این است که بازاریابان شبکهای درآمد بسیار خوبی دارند.
بازاریابی تلفنی چیست؟
جدا از شوخی ها و مزاحمت ها، بازاریابی تلفنی دومین شکل رایج بازاریابی مستقیم پس از پست مستقیم است. حتی در حال حاضر، در عصر دستگاه های اینترنت قابل حمل و انتخاب های متعدد در فناوری ارتباطات، شرکت ها به بازاریابی تلفنی ادامه می دهند، زیرا نتیجه می دهد.
بازاریابی تلفنی شکلی از بازاریابی مستقیم است، به این معنی که به جای استفاده از نوعی رسانه جمعی برای دسترسی به مصرف کنندگان، شرکت ها به طور جداگانه و شخصی از طریق پست، تلفن، پست صوتی یا ایمیل با مصرف کنندگان تماس می گیرند.
علیرغم عدم محبوبیت عمومی تماس های بازاریابی تلفنی، بازاریابی تلفنی همچنان به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از دلایل این است که بازاریابی تلفنی بسیار “قابل ردیابی” است، به این معنی که به راحتی می توان تعیین کرد که چه تعداد پاسخ مثبت از سوی مصرف کنندگان از تماس های بازاریابی حاصل می شود.
یکی از دلایل محبوبیت هدست های تلفن در بین شرکت های بازاریابی تلفنی این است که طراحی هندزفری به متخصص بازاریابی کمک می کند تا از حالت بدنی خوب و حتی حرکات دست استفاده کند که البته مشتری نمی تواند آن ها را ببیند، اما به انتقال حس کمک می کند. کاملاً طبیعی است که مشتریان ترجیح می دهند با کسی صحبت کنند که دوستانه به نظر می رسد.
برخی اوقات بازاریاب های تلفنی مرتکب اشتباهات رایجی می شوند مانند اینکه خود را به فردی که با آنها تماس می گیرند، معرفی نمیکنند. مردم حداقل نامی را می خواهند که بتوانند آن را با تماس مرتبط کنند.
بازاریابان موفق تلفنی باید از قبل ایراداتی را که مشتری ممکن است مطرح کند و نحوه برخورد با تک تک آنها را بدانند. این امر مستلزم آن است که بازاریاب تلفنی محصول خود را به خوبی بشناسد.
بازاریابی تلفنی نیم قرن است که وجود دارد و اگر کارایی نداشت اینقدر طول نمی کشید. اگرچه در حال حاضر چالش هایی وجود دارد که قبلاً وجود نداشت اما بازاریابان تلفنی ماهر همچنان می تواند کار خود را به طور مؤثر انجام دهد و با استفاده از این روش بازاریابی مستقیم فروش را افزایش دهد.
بازاریابی اینترنتی چیست؟
بازاریابی اینترنتی به استراتژی هایی اطلاق میشود که معرفی و فروش محصولات و خدمات را به صورت آنلاین و از طریق سایر ابزارهای دیجیتال انجام میدهند. اینها می توانند شامل انواع پلتفرم ها، ابزارها و سیستم های تحویل محتوای آنلاین باشند، مانند:
- محتوا و طراحی سایت
- بازاریابی ایمیلی
- رسانه های اجتماعی
- وبلاگ نویسی
- انتشار ویدئو یا پادکست در پلتفرم های مختلف
در حالی که هدف ظاهری بازاریابی اینترنتی فروش کالاها و خدمات یا تبلیغات از طریق اینترنت است، اما این تنها دلیلی نیست که یک کسب و کار این کار را انجام دهد.
یک شرکت ممکن است برای انتقال پیامی در مورد خود (ایجاد نام تجاری خود) یا برای انجام تحقیقات، مارکتینگ آنلاین داشته باشد. این نوع بازاریابی همچنین می تواند راهی موثر برای شناسایی بازار هدف، کشف خواسته ها، ایجاد روابط بلندمدت با مشتریان و یا ایجاد قدرت و تخصص در یک صنعت باشد.
بازاریابی اینترنتی چگونه کار می کند؟
بازاریابی اینترنتی از فعالیت آنلاین مشتریان برای ارتباط آنها با یک کسب و کار استفاده میکند. انواع بازاریابی اینترنتی که یک کسب و کار استفاده میکند به مدل کسب و کار، انواع محصولات، مشتریان هدف، بودجه و موارد دیگر بستگی دارد.
بازاریابی اینترنتی انواع مختلفی دارد که به شرح آنها میپردازیم:
بازاریابی ایمیلی
می توانید از ایمیل برای ارسال نامه مستقیم به صورت الکترونیکی استفاده کنید. ایمیل های مشتریان را از طریق خرید یا ثبت نام در وب سایت جمع آوری کنید، سپس از ایمیل ها برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات مهم، تشویق خرید و ایجاد روابط استفاده کنید.
ایمیل به شما این امکان را می دهد که به صورت فردی و شخصی به مشتریان دسترسی پیدا کنید. یک مطالعه خردهفروشی در سال 2019 که بیش از یک میلیارد جلسه خرید را بررسی کرد، نشان داد که Email Marketing نرخ تبدیل 2.5 درصدی دارد، در حالی که این نرخ برای رسانههای اجتماعی تنها 1.1 درصد است.
رسانه های اجتماعی
اکثر مصرف کنندگان از نوعی از رسانه های اجتماعی استفاده می کنند، اگرچه نوع پلتفرم مورد نظر شما به رفتار بازار هدف شما بستگی دارد.
بیش از 90 درصد افراد 18 تا 29 ساله به نوعی از رسانه های اجتماعی استفاده می کنند و در حالی که با افزایش سن استفاده از آن کاهش می یابد، همچنان می توان از آن برای دسترسی به مصرف کنندگان در همه گروه های سنی استفاده کرد.
بیش از 60 درصد افراد بالای 65 سال از نوعی از رسانه های اجتماعی استفاده می کنند و این تعداد احتمالاً همچنان در حال رشد هستند.
به عنوان مثال، مصرف کنندگان مسن تر به احتمال زیاد از پلتفرمی مانند فیس بوک استفاده می کنند. و مصرف کنندگان جوان بیشتر به پلتفرم های ویدئویی مانند TikTok یا YouTube علاقه مند هستند. باید بدانید مشتریان ایده آل شما وقت خود را در کجا می گذرانند و تلاش خود را در آنجا متمرکز کنید.
وبلاگ نویسی
وبلاگ نویسی به شما این امکان را می دهد که سئوی وب سایت خود را با افزودن مقالات و پست ها در مورد کلمات کلیدی هدفمند افزایش دهید. این احتمال را افزایش می دهد که مشتریان در نتیجه جستجوی آنلاین، وب سایت شما را پیدا کنند و از آن بازدید کنند.
همچنین می توانید برای وبلاگ ها، مجلات یا وب سایت های دیگران بنویسید. این میتواند مخاطبان شما را افزایش دهد و کسب و کار شما را در معرض دید مشتریان بالقوه بیشتری قرار دهد.
ویدئو و پادکست
برخی از سازندگانی که ویدیوها یا پادکستها را میسازند، از آن بهعنوان تنها تجارت خود استفاده میکنند. برخی از کسبوکارها از این پلتفرمها برای ایجاد اعتبار، ارتباط با دیگران در صنعت، و ایجاد قیفی برای مشتریان جدید استفاده میکنند تا بتوانند افراد را به محصولات یا خدمات خود علاقهمند کنند.
در حال حاضر پادکست ها در حال افزایش محبوبیت هستند. بیش از 100 میلیون آمریکایی هر ماه به پادکست گوش می دهند.
بازاریابی چریکی چیست؟
بازاریابی چریکی نوعی ارتباط جنگی نیست. در واقع، شامل یک طراحی غیرمتعارف است که باعث افزایش آگاهی از برند در بین مخاطبان میشود. در واقع در این نوع مارکتینگ ایدههایی غیر متعارف طراحی میشود تا توجه زیادی را جلب کند.
خود این اصطلاح در اوایل دهه 1980 توسط یک نویسنده در حوزه کسب و کار به نام جی کنراد لوینسون ایجاد شد که چندین کتاب در مورد تاکتیک های چریکی در تعدادی از زمینه های کسب و کار نوشت.
ریشه کلمه بازاریابی چریکی
وقتی اصطلاح “بازاریابی چریکی” را می شنویم، سخت است که به جنگ چریکی فکر نکنیم که منطقی است، زیرا نام این سبک مارکتینگ از آنجاست. در زمینه جنگ، تاکتیک های چریکی تا حد زیادی به عنصر غافلگیری بستگی دارد و اساس بازاریابی چریکی هم همین موضوع است.
در این نوع مارکتینگ، تکنیک های چریکی بیشتر بر اساس غافلگیری پیاده میشود. هدف آن ایجاد کمپین های بسیار غیر متعارف است که ذهن افراد را به طور غیرمنتظره در جریان کارهای روزمره خود به دام می اندازد.
بازایابی چریکی به بودجه نسبتا کمی احتیاج دارد
یکی از مزیتهای بازاریابی چریکی این است که نسبتا کم هزینه است. سرمایه گذاری واقعی در این نوع تکنیک یک سرمایه گذاری خلاقانه است. با این حال، اجرای آن لازم نیست گران باشد. در واقع در این نوع بازاریابی شما بیشتر باید زمانتا را صرف کنید تا پولتان.
بازاریابی عصبی چیست؟
این نوع از بازاریابی کاربرد علوم اعصاب و علوم شناختی در مارکتینگ است که میتواند شامل تحقیقات دربارهی نیازها، انگیزهها و ترجیحات مشتری باشد؛ در صورتی که روشهای سنتی مانند نظرسنجی و گروههای متمرکز نمیتوانند این مسائل را آشکار کنند.
بازاریابی عصبی می تواند شامل ارزیابی تبلیغات خاص، مارکتینگ، بسته بندی، محتوا و غیره باشد تا درک دقیق تری از واکنش مشتریان در سطح ناخودآگاه داشته باشد.
تصمیم گیری در گذشته آسان بود. امروزه مصرف کنندگان غرق در اطلاعات هستند. به عنوان مثال، بیش از 80 برند آب آشامیدنی تنها در ایالات متحده تامین می شود؛ در واقع تنوع زیادی در یک محصول بی مزه وجود دارد.
بنابراین، چه چیزی باعث می شود یک مصرف کننده از Evian عبور کند و Aquafina را بخرد؟ واقعاً هیچ پاسخ مستقیمی وجود ندارد. این می تواند به بسته بندی، تجربه شخصی با محصول، شهرت برند یا هر موضوع دیگری بستگی داشته باشد.
راه رفتن در دریایی از گزینه ها برای انجام یک خرید منطقی بسیار دشوار است. با این حال، اکثر بازاریابان از روشهای شناختی سنتی (گروههای متمرکز، نظرسنجی و غیره) برای انجام تحقیقات بازار خود استفاده میکنند.
اگر بپذیریم که مصرفکنندگان نمیتوانند آگاهانه دلیل تصمیمگیری برای خرید را بیان کنند، چرا باید برای اطلاع از نتایج تلاشهای مارکتینگ و تبلیغات به گفته های مشتریها تکیه کنیم؟ به عبارت ساده تر، بازاریابی عصبی تنها راه برای جمع آوری اطلاعات به طور مستقیم است و ارزش سرمایه گذاری دارد.
بازاریابی دیجیتال چیست؟
دیجیتال مارکتینگ که به آن بازاریابی آنلاین نیز می گویند، به تمام تلاش های بازاریابی که در اینترنت انجام می شود، اشاره دارد. کسبوکارها از کانالهای دیجیتالی مانند موتورهای جستجو، رسانههای اجتماعی، ایمیل و سایر وبسایتها برای ارتباط با مشتریان فعلی و بالقوه استفاده میکنند. این همچنین شامل ارتباط از طریق پیام های متنی یا چند رسانه ای می شود.
بازاریابی دیجیتال برای کسب و کار و آگاهی از برند شما حیاتی است. به نظر می رسد هر برندی یک وب سایت دارد و اگر وبسایت هم نداشته باشند، حداقل یک اکانت در رسانه های اجتماعی دارند یا به نوعی دیگر استراتژی تبلیغات دیجیتال خود را اعمال می کند. محتوای دیجیتال و بازاریابی آنقدر رایج است که مصرف کنندگان اکنون به آن به عنوان راهی برای یادگیری در مورد برندها اعتماد می کنند.
بازاریابان دیجیتال بسته به اهداف استراتژی خود، می توانند از طریق کانال های رایگان و پولی که در اختیار دارند از کمپین بزرگتری حمایت کنند.
به عنوان مثال، بازاریاب محتوای یک شرکنت، میتواند مجموعهای از پستهای وبلاگ ایجاد کند که آنها را از کتاب الکترونیکی جدیدی که توسط شرکت اخیراً منتشر شده، استخراج کرده است. پس از آن، بازاریاب رسانه های اجتماعی شرکت ممکن است به تبلیغ این پست های وبلاگ از طریق پست های پولی و ارگانیک در حساب های رسانه های اجتماعی کمک کند. شاید بازاریاب ایمیل یک کمپین ایمیلی ایجاد کند تا به کسانی که کتابهای الکترونیکی را دانلود می کنند، اطلاعات بیشتری در مورد آن ارسال کند. به این مکانیسم، بازاریابی دیجیتال میگویند.
بازاریابی یکی از اصول اساسی کسب و کار است و اگر این موضوع در نظر گرفته نشود، عملا کسب و کاری وجود ندارد. امیدواریم که این مقاله آکادمی آلند مورد توجه شما دارندگان عزیز کسب و کار قرار بگیرد.